Als schuld en schaamte aan je knaagt


Bijna alle reformatorische kerkverlaters spreken over een schuld- en schaamtecomplex. Een bijna altijd aanwezig gevoel van schuld, schuldig voelen, ergens de schuld van krijgen en een waakzaam gevoel in gesprekken met de diepere onderlaag schuld.

Schuld en schaamte zijn begrippen die dicht bij elkaar liggen en vaak door elkaar heen lopen. Toch hebben beide begrippen een heel andere betekenis en geeft het een ander gevoel. Schuld gaat over het gedrag wat in de ogen van anderen verkeerd is. Schaamte geeft een gevoel van onmacht, onwaardigheid en zorgt voor twijfels: “ben ik nou gek?”

En schuld staat bovenaan op de reformatorische ladder. Een eeuwige schuld naar God die we niet kunnen afbetalen en die ons in diepe ellende dient te storten, schuld naar God omdat we het als nietig mens nooit goed kunnen doen. Een schuld over ons leven omdat we zijn zoals we zijn, onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Schuld naar de ander, schuld naar onszelf. Het leven is doorspekt met schuld.

Schaamte doet mensen in elkaar krimpen, naar achteren bewegen, onzichtbaar worden en samen met schuld kan dit levensgevaarlijke vormen aannemen.

En eerlijk gezegd heb ik er zelf soms ook nog wel last van. Ergens, vanuit diepere lagen komt dan weer dat ellendige schuldstinkdiertje naar boven kruipen. Wat als, maar ik, hoe dan, van die listige stanken die je je zelfvertrouwen, je eigenwaarde, je zelfbeeld omver kunnen gooien.

Schuld en schaamte brengt ook altijd verlies met zich mee. Verlies van eigenwaarde, verlies van een goed zelfbeeld, verlies van identiteit en ja zelfs van contacten met familie en vrienden.

Zo zie je dat schuld en schaamte vele gezichten heeft en hoe ga je daar op een goede manier mee om zodat je zonder deze schuld en schaamte verder kunt?

Dat leer je op de tweedaagse training op 17 en 18 november as.. Nic Oosterveer van Thuisvaart en ik geven deze training en bieden handvatten hoe je met dit thema om kunt gaan. Wil je er meer over weten? Schroom niet om even te bellen, appen of mailen. Opgeven kan via de website https://lnkd.in/enFCfFS8 of per mail info@overcomingchurchhurt.eu.