Bestaansrecht

Iedereen die mij volgt, weet dat ik kritisch ben op de kerk. Soms op de leer, soms op de houding in de maatschappij, de onzichtbaarheid, het wij tegen zij, het collectief tegen het individu, het oordelen en veroordelen..

Ken je dat “niet pluis” gevoel?

Soms kom je ergens, praat je met iemand, ben je op je werk of in de kerk en je krijgt zo’n gevoel. Zo’n “niet pluis” gevoel. Je voelt iets, ervaart iets, maar je kunt je vinger er niet opleggen.

Pesten in de kerk..

Het komt voor dat er in kerken behoorlijk wordt gepest. Toch wordt dit pesten door de pesters en hun “slachtoffers” vaak niet als zodanig ervaren en benoemd.

Preventie van ongewenst gedrag.

Vertrouwenspersonen worden vaak pas ingeschakeld als er een melding of klacht is. In deze gevallen wordt er dan pas aan de bel getrokken. Veel kerkleden weten niet voldoende wanneer ze aan de bel moeten trekken

Religieuze manipulatie, gespreksavond 8 februari as.

Het komt nog al eens voor dat iemand tegen mij het volgende zegt: “God heeft tegen mij gezegd dat jij een zondig leven leidt en dat jij je moet bekeren van je zondige leven”.

Als je niet uit de kast kan komen op je werk..

Uit de kast komen op je werk is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het kan in sommige gevallen nogal wat consequenties hebben.

“Het verschil tussen beschadigen van de kerk of het beschadigen door de kerk”.

De laatste tijd hoor ik met enige regelmaat dat ik de kerk beschadig door op te komen voor de beschadigde mensen in de kerk, lotgenotendagen te organiseren, me uit te spreken over de uitsluiting van mensen..

Vertrouwenspersoon voor Kerk & Werk

Het jaar 2024 is begonnen en laat ik beginnen met elkaar al het goede toe te wensen. Een jaar met nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, stappen vooruit, stapjes achteruit, vallen en weer opstaan en vooral veel liefde en geluk.

Waar haal ik de moed vandaan…

Vanuit de Gereformeerde Gemeente wordt mij verweten dat ik de Lotgenotendag voor kerkverlaters met kerkpijn heb georganiseerd. Het is kennelijk zo zorgwekkend dat er een artikel in de Saambinder 

Reactie vanuit de Gereformeerde Gemeente

Het kon niet uitblijven, een reactie vanuit de kerk zelf op de door mij georganiseerde Lotgenotendag. Toen ik hoorde van het artikel in de Saambinder (kerkelijk weekblad van de Gereformeerde Gemeente) 

Als schuld en schaamte aan je knaagt

Bijna alle reformatorische kerkverlaters spreken over een schuld- en schaamtecomplex. Een bijna altijd aanwezig gevoel van schuld, schuldig voelen, ergens de schuld van krijgen en een waakzaam gevoel in..

Kerkpijn is niet alleen een woord

Vorig jaar heeft het Instituut van de Nederlandse Taal het woord kerkpijn als nieuw woord van de week benoemd. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) (vóór september 2016:

Het is nooit te laat om in je eigen schoenen te gaan staan.

Acht jaar geleden liep ik het ziekenhuis in voor een onderzoek. Ik was wel gespannen voor de uitslag, maar nooit had ik kunnen bedenken

Als je schoonfamilie niet op je huwelijk aanwezig is…

Stel je vindt de liefde van je leven. De man of vrouw van je hart en je wilt niets liever dan trouwen. Je weet dat je man/vrouw (doop)lid is geweest van een streng reformatorische kerk.

Terugblik op de Lotgenotendag

Ik kan bijna geen woorden vinden om de dag van gisteren onder woorden te brengen. Wat een intense, mooie, bijzondere, warme, emotionele en fijne dag rondom een kwetsbaar thema.

Een hoge drempel

Soms kan het best wel een dingetje zijn om ergens naar toe te gaan waar je niemand kent. En waar ook iets van je gevraagd kan worden of zelfs iets aangeraakt wat je liever niet wilt hebben.

Dirty Dancing

Al zappend kwam ik vanavond bij de film Dirty Dancing. En direct gingen mijn gedachten terug naar het moment dat deze film in Nederland in de bioscoop werd gedraaid.

Een reformatorische kerk verlaten brengt verlies en rouw met zich mee….

Als je bent opgegroeid in een reformatorische kerk dan ben je met die lifestyle opgegroeid. Je leert al jong (al dan niet bewust) dat je bij dat,,

Erg, erger, ergst,

De kranten staan er bol van, the day after… ik heb het over de wedstrijd Feijenoord -Ajax. Er is een aansteker gegooid en deze is precies op het hoofd van Ajaxspeler Klaasen terecht gekomen.

Kerkpijn op de werkvloer…..

Afgelopen week ben ik drie keer gevraagd mee te denken over problemen op het werk. Mensen die melding doen van een verziekte sfeer op het werk omdat zij als LHBTQ+ binnen de christelijke setting..

Duitse kerk wil doodstraf voor homo’s.

In Duitsland is een Baptistengemeente in opspraak geraakt. En wel omdat zij vinden dat homoseksualiteit een zonde is en daarbij een dusdanige schande is dat de enige oplossing is om hen ter dood te brengen.

Alleen te lezen voor jonge mensen…..

Gisteren en vandaag sprak ik met twintigers. Studenten die zoeken naar wat zij zouden willen gaan doen met hun (arbeidzaam) leven. Ze zijn zoekende naar wat bij hen past.

Als een kerkenraad worstelt…

Tijdens een seminar LHBTI en geloof, ergens in het land, waren van verschillende kerkenraadsleden aanwezig. We konden een open en eerlijk gesprek voeren over de pijnpunten.

Waar hoor ik bij en op zoek naar rolmodellen

De vraag: “Waar hoor ik bij” hoor ik vaak als mensen een reformatorische kerk hebben verlaten. Ik herinner me dat ik me dat ook zo vaak heb afgevraagd.

Als je een steuntje nodig hebt

Vorige week liep ik met mijn businessbuddy Larinda Bok, Hoogbegaafdexpert, door het bos. Twee keer per jaar plannen we een dag om elkaars bedrijven onder de loep te nemen, in te spreken in elkaars 

LHBTQ+ en kerkpijn

Met enige regelmaat spreek ik mensen die opgegroeid zijn in een reformatorische of evangelische kerk. Bijna allemaal hebben zij de kerk verlaten en soms daarbij ook God aan de kant geschoven.

Brief aan de Gereformeerde Gemeente.

Ook ik heb een coach die met me meedenkt, mij vooral laat denken, die me laat voelen, me laat reflecteren en me laat zoeken in mijn hart. Van haar kreeg ik de opdracht om een afscheidsbrief te schrijven..

Ik sta op

Inmiddels ligt kerkpijn op de tafel en is het een begrip geworden in de kerk, maar ook buiten de kerk. Als je wilt, kun je er om heen, kun je het wegwuiven in de zin van “ik herken het niet, dus is het er niet”.

Het eerste jaar van How To Overcome Church Hurt.

Begin 2022 begon HTOCH een gezicht te krijgen en ben ik aan de slag gegaan. Vanuit een hutje op de hei ben ik begonnen met zichtbaar zijn. Met enige regelmaat kwam ik in de media en kwam er..

Als de dominee je de hel in praat…

Ik zie het voor me, christelijke LHBTQ+ mensen die ontmoedigd worden door dominees die zich op het standpunt stellen dat praktiserende LHBTQ+ niet in het koninkrijk van God zullen worden toegelaten.

Wat is nu eigenlijk de maatstaf van mijn geloofsleven…..

Dat is een vraag die veel christelijke LHBTQ+ mensen stellen. Is dat naast wie je in bed ligt of is dat het geloofsleven zelf.
Gisteren was ik aanwezig op de studiedag Verbonden voor het leven. Daar werd het boek besproken van Ad de Bruijne.

Excuses aan de (niet) christelijke lezer,

Een tijd lang volg ik berichten van christelijke mensen op platforms op social media. Onderwerpen die er toe doen en waar christenen op reageren.
Niet zelden worden (niet) christelijke mensen met de grond gelijk gemaakt, 

De onbevangen kerk

Van oudsher heeft de kerk vaak een bepalende rol gespeeld. In de maatschappij en in het leven van mensen. De invloed van de kerk en de heersende moraal schiep min of meer een christelijke samenleving.

Mariët, heb jij een hekel aan de kerk?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag aan mij. En laat ik gelijk maar verklappen dat het antwoord NEE is.
Ik heb absoluut geen hekel aan de kerk als instituut. 

Baksteen op mijn maag.

Sinds gisteravond loop ik met een baksteen op mijn maag. Na het lezen van een bericht kan ik nog moeilijk meezingen met het lied “Vul dit huis met Uw glory…..Een lied dat vaak door mijn auto schalde en waar ik hard mee zong.

Beste dominee, voorganger, ambtsdrager,

Vorige week hoorden we van een dominee die niet mocht bidden. De band Insalvation wilde niet dat de homoseksuele dominee voorging in gebed. Wat de meeste mensen niet weten is dat dit niet het enige voorval was. Een andere vrouwelijke voorganger die getrouwd is

“Ik denk dat u maar een andere kerk moet gaan opzoeken….”

Deze zin heb ik de afgelopen week van meerdere mensen gehoord. Kerkleden die ergens tegen aanliepen, hierover een vraag hebben gesteld aan de dominee/voorganger en het antwoord dat zij kregen was: 

Mag de kerkenraad de gang naar de burgerlijke rechter blokkeren.

Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Er is een geschil tussen een kerklid en de kerkenraad. Het kerklid wenst de burgerrechter in te schakelen om duidelijkheid te krijgen.

Als je een nepchristen wordt genoemd.

Vandaag de dag is er soms een verschil tussen Bijbelgetrouwe christenen of nepchristenen. De laatste tijd krijg ik vrij regelmatig de vraag wat waarom deze termen bestaan.

Uit de media….

Ik lees vaak in de media verhalen over christenvervolging. In veel landen worden christenen vervolgd, uitgesloten, mishandeld of zelfs vermoord. En ja elke keer weer raakt mij het als er kerken worden gesloten.

Uit het (religieuze) nest gekieperd…..

In de dakgoten van mijn praktijk is het in deze tijd van het jaar altijd een drukte van belang. Nesten van allerhande vogels en het is soms gewoon een kakofonie aan geluiden.

Een sprookje of een spookje…

Vanmorgen kwam iemand mijn praktijk binnenlopen voor een praatje. Een bekende van mij die even kwam buurten. We spraken over Rusland/Oekraine en de wereldproblematiek. 

Wie is jouw rolmodel?

Dit is een vraag die ik vaak stel aan (christelijke) mensen met Church Hurt. In bijna alle gevallen hebben zij geen antwoord op deze vraag. Er wordt diep nagedacht en er volgt dan: “Nee, Mariët, ik zou het echt niet weten….. 

Wij gaan trouwen!!

De meeste mensen die in het huwelijksbootje gaan stappen schreeuwen het van de daken. Iedereen mag het horen, iedereen is blij (als het goed is) en er wordt een groot feest georganiseerd. 

Church Hurt nader uitgelegd.

In veel gevallen zijn mensen geboren en opgegroeid in een christelijke setting. Dat wil zeggen dat men als gezin de kerkdiensten bezoekt en de kinderen onderwijs genieten op christelijke scholen. In reformatorische kringen wordt het als heel normaal gezien dat kinderen opgroeien binnen de kaders van de kerk.

De Nashville Verklaring en het omgekeerde effect.

Na het bestuderen van de Nashville verklaring leg ik mijn pen neer en heb ik de neiging om de papieren door mijn werkruimte te smijten. Ik voel me alsof er een bus over mij heen is gereden. Ik ga eerst maar eens een wandeling maken. Tijdens deze wandeling schreeuw ik het uit naar God:“Heer is dit de waarheid?

Als mensen de kerk verlaten, heeft de kerk hen al eerder verlaten….