Brief aan de Gereformeerde Gemeente.

Ook ik heb een coach die met me meedenkt, mij vooral laat denken, die me laat voelen, me laat reflecteren en me laat zoeken in mijn hart. Van haar kreeg ik de opdracht om een afscheidsbrief te schrijven..

Ik sta op

Inmiddels ligt kerkpijn op de tafel en is het een begrip geworden in de kerk, maar ook buiten de kerk. Als je wilt, kun je er om heen, kun je het wegwuiven in de zin van “ik herken het niet, dus is het er niet”.

Het eerste jaar van How To Overcome Church Hurt.

Begin 2022 begon HTOCH een gezicht te krijgen en ben ik aan de slag gegaan. Vanuit een hutje op de hei ben ik begonnen met zichtbaar zijn. Met enige regelmaat kwam ik in de media en kwam er..

Als de dominee je de hel in praat…

Ik zie het voor me, christelijke LHBTQ+ mensen die ontmoedigd worden door dominees die zich op het standpunt stellen dat praktiserende LHBTQ+ niet in het koninkrijk van God zullen worden toegelaten.

Wat is nu eigenlijk de maatstaf van mijn geloofsleven…..

Dat is een vraag die veel christelijke LHBTQ+ mensen stellen. Is dat naast wie je in bed ligt of is dat het geloofsleven zelf.
Gisteren was ik aanwezig op de studiedag Verbonden voor het leven. Daar werd het boek besproken van Ad de Bruijne.

Excuses aan de (niet) christelijke lezer,

Een tijd lang volg ik berichten van christelijke mensen op platforms op social media. Onderwerpen die er toe doen en waar christenen op reageren.
Niet zelden worden (niet) christelijke mensen met de grond gelijk gemaakt, 

De onbevangen kerk

Van oudsher heeft de kerk vaak een bepalende rol gespeeld. In de maatschappij en in het leven van mensen. De invloed van de kerk en de heersende moraal schiep min of meer een christelijke samenleving.

Mariët, heb jij een hekel aan de kerk?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag aan mij. En laat ik gelijk maar verklappen dat het antwoord NEE is.
Ik heb absoluut geen hekel aan de kerk als instituut. 

Baksteen op mijn maag.

Sinds gisteravond loop ik met een baksteen op mijn maag. Na het lezen van een bericht kan ik nog moeilijk meezingen met het lied “Vul dit huis met Uw glory…..Een lied dat vaak door mijn auto schalde en waar ik hard mee zong.

Beste dominee, voorganger, ambtsdrager,

Vorige week hoorden we van een dominee die niet mocht bidden. De band Insalvation wilde niet dat de homoseksuele dominee voorging in gebed. Wat de meeste mensen niet weten is dat dit niet het enige voorval was. Een andere vrouwelijke voorganger die getrouwd is

“Ik denk dat u maar een andere kerk moet gaan opzoeken….”

Deze zin heb ik de afgelopen week van meerdere mensen gehoord. Kerkleden die ergens tegen aanliepen, hierover een vraag hebben gesteld aan de dominee/voorganger en het antwoord dat zij kregen was: 

Mag de kerkenraad de gang naar de burgerlijke rechter blokkeren.

Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Er is een geschil tussen een kerklid en de kerkenraad. Het kerklid wenst de burgerrechter in te schakelen om duidelijkheid te krijgen.

Als je een nepchristen wordt genoemd.

Vandaag de dag is er soms een verschil tussen Bijbelgetrouwe christenen of nepchristenen. De laatste tijd krijg ik vrij regelmatig de vraag wat waarom deze termen bestaan.

Uit de media….

Ik lees vaak in de media verhalen over christenvervolging. In veel landen worden christenen vervolgd, uitgesloten, mishandeld of zelfs vermoord. En ja elke keer weer raakt mij het als er kerken worden gesloten.

Uit het (religieuze) nest gekieperd…..

In de dakgoten van mijn praktijk is het in deze tijd van het jaar altijd een drukte van belang. Nesten van allerhande vogels en het is soms gewoon een kakofonie aan geluiden.

Een sprookje of een spookje…

Vanmorgen kwam iemand mijn praktijk binnenlopen voor een praatje. Een bekende van mij die even kwam buurten. We spraken over Rusland/Oekraine en de wereldproblematiek. 

Wie is jouw rolmodel?

Dit is een vraag die ik vaak stel aan (christelijke) mensen met Church Hurt. In bijna alle gevallen hebben zij geen antwoord op deze vraag. Er wordt diep nagedacht en er volgt dan: “Nee, Mariët, ik zou het echt niet weten….. 

Wij gaan trouwen!!

De meeste mensen die in het huwelijksbootje gaan stappen schreeuwen het van de daken. Iedereen mag het horen, iedereen is blij (als het goed is) en er wordt een groot feest georganiseerd. 

Church Hurt nader uitgelegd.

In veel gevallen zijn mensen geboren en opgegroeid in een christelijke setting. Dat wil zeggen dat men als gezin de kerkdiensten bezoekt en de kinderen onderwijs genieten op christelijke scholen. In reformatorische kringen wordt het als heel normaal gezien dat kinderen opgroeien binnen de kaders van de kerk.

De Nashville Verklaring en het omgekeerde effect.

Na het bestuderen van de Nashville verklaring leg ik mijn pen neer en heb ik de neiging om de papieren door mijn werkruimte te smijten. Ik voel me alsof er een bus over mij heen is gereden. Ik ga eerst maar eens een wandeling maken. Tijdens deze wandeling schreeuw ik het uit naar God:“Heer is dit de waarheid?

Als mensen de kerk verlaten, heeft de kerk hen al eerder verlaten….