Religieuze manipulatie, gespreksavond 8 februari as.


Het komt nog al eens voor dat iemand tegen mij het volgende zegt: “God heeft tegen mij gezegd dat jij een zondig leven leidt en dat jij je moet bekeren van je zondige leven”.

Mijn reactie is altijd weer hetzelfde. Ik laat een stilte vallen die soms een beetje ongemakkelijk is voor de ander. Daarna zeg ik: “Denk je niet dat als God iets van mij vindt, hij/zij het dan tegen mij zal zeggen in plaats van tegen jou”. “En zou het misschien kunnen dat niet God maar jij vindt dat ik een zondig leven leidt”.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand volhield dat God dat echt zo had gezegd.

Religieuze manipulatie heeft vele gezichten en komt in elke kerk voor. Voorgangers die teveel macht krijgen, volgens hen de enige waarheid verkondigen, weten wie er naar de hemel of hel gaat of zij die voor God gaan spelen.

We weten denk ik allemaal wel wat manipulatie is en we maken er ons allemaal wel schuldig aan. Gelukkig zijn de meeste vormen van manipulatie niet schadelijk. Het wordt echter wel gevaarlijk als een dominee, voorganger of kerkenraad structureel manipuleert, gemeenteleden tegen elkaar opzet en bv. kwaad spreken over anderen om daarmee een doel te bereiken. Dan komt macht om de hoek kijken en spreek je van structurele manipulatie die gemeenteleden en kerken kapot kunnen maken.

Manipulatie in de kerk heeft meestal een manipulator, een slachtoffer en personen die ervan op de hoogte zijn. Het is soms moeilijk om je vinger achter het werkelijke probleem te krijgen omdat omstanders hun mond houden, slachtoffers in hun schulp kruipen en de manipulerende voorganger dus vrij spel heeft. Of de scriba, het kerkenraadslid, zit op een strategisch uitgekozen plek waarbij klachten niet op de juiste plaats terecht komen.

Manipulatie komt dus overal voor maar in kerken en op religieuze werkvloeren wordt er iets specifieks bijgehaald; namelijk God.

God heeft tegen mij gezegd;
God zegt dat wij de enige ware kerk zijn;
God ziet alles, juist jouw zonden;
Wat jij doet, heeft God niet zo gewild;
Met jouw gedrag doe je God verdriet;
Als je zo blijft leven ga je voor eeuwig naar de hel.

Er valt veel over religieuze manipulatie te zeggen. En zeker kan dit leiden tot (extreme) kerkpijn. Kerkpijn door religieuze manipulatie kan zeer diepe wonden slaan en haat opwekken naar alles wat met kerk te maken heeft.

Op 8 februari as. organiseer ik dan ook een gespreksavond in de Loft in Lisse. Van 19.30 uur tot 21.30 uur praten we met elkaar over dit onderwerp en hoe we kunnen genezen. Wil je er bij zijn? Meld je aan via het contactformulier op de website: https://lnkd.in/enFCfFS8. De kosten zijn 15 euro inclusief koffie en thee.