Vertrouwenspersoon voor Kerk & Werk


Het jaar 2024 is begonnen en laat ik beginnen met elkaar al het goede toe te wensen. Een jaar met nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, stappen vooruit, stapjes achteruit, vallen en weer opstaan en vooral veel liefde en geluk.

Als extern Vertrouwenspersoon voor Kerk & Werk blik ik terug op het halen van mijn certificaat Vertrouwenspersoon bij het Landelijk Instituut voor Vertrouwenspersonen en de casussen waarin ik een bijdrage heb mogen leveren.

Als Vertrouwenspersoon voor Kerk & Werk hou ik mij bezig met de meldingen of klachten over ongewenst gedrag in de kerk, over de kerkleiding en op de (christelijke) werkvloer. Ik bekijk een casus altijd individueel, luister goed naar de klacht en indien noodzakelijk betrek ik de betreffende kerkorde erbij. Kerkpijn hoeft namelijk niet een zelfstandig iets te zijn, het kan bewust of onbewust worden toegebracht en aangedaan.

Ook op de (christelijke) werkvloer kan kerkpijn worden toegebracht of worden ervaren. Christelijke waarden en normen die belangrijker worden geacht dan het arbeidsrecht en elkaar bijten. Kerkelijke perikelen die op de werkvloer worden gevoeld en aangedaan. Hoe ga je er mee om en waar kun je dan terecht.

Je staat er niet alleen voor. Als extern Vertrouwenspersoon kan ik naar je luisteren over zaken die de kerk- of werkplek minder fijn en veilig maken. Denk daarbij aan agressie en geweld, discriminatie, pesten of intimidatie, al dan niet seksueel. Oftewel: alle zaken die volgens de Arbowet vallen onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Wil je er meer over weten? Neem vrijblijvend contact met me op. De Vertrouwenspersoon voor Kerk & Werk.