Reformatorische splijtzwammen

 

Net als in de echte wereld is er ook in binnen de reformatorische gezindte snel een probleem gevonden die vanuit het niets in een brandende braambos uitbreekt.

Wat is het geval, op één van de reformatorische scholen is het onlangs toegestaan een andere Bijbelvertaling te gebruiken. Dit leidt tot een petitie om de toelating ongedaan te maken. Vervolgens is er ook weer een petitie gestart om de toelating van deze vertaling (Herziene Statenvertaling) wel toe te staan en het niet ongedaan te maken.

Ik zou een hele verhandeling kunnen houden over het verschil van de Bijbels en waarom dit een probleem vormt, maar dat laat ik verder over aan de theologen onder ons.

Waar het mij om gaat is dat een school een besluit neemt en dat een gedeelte van reformatorisch Nederland er over heen valt waardoor er nu een probleem is gecreëerd waarbij er geen gulden middenweg bestaat. Geen Bijbels of alle bijbels toestaan is geen alternatief of optie. Als de school vasthoudt aan de keuze om een tweede Bijbelvertaling naast de Statenvertaling te laten gebruiken zal een deel zeer ontevreden zijn en stellen dat de school zich op een hellend vlak heeft begeven. Als de school inderdaad de toelating ongedaan maakt, zal het weer een andere groep tegen zich in het harnas jagen. Kortom, er is me daar een splijtzwam van jewelste.

Ik stel me voor dat er leerlingen in een klas zitten en naar elkaar kijken welke bijbel ze hebben, de zware of de lichtere, docenten die voor of tegen zijn, ouders die voor of tegen zijn. Ik hoor de dominees al weer van de preekstoel hier iets over zeggen en ik denk bij mezelf waarom….

Graag kom ik in contact met leerlingen van deze school, Driestar Wartburg, om als extern vertrouwenspersoon mee te kijken naar oplossingen. Gevraagde en ongevraagde adviezen te geven en dit proces voor hen in elk geval goed te begeleiden. Samen te zoeken naar wegen die voor hen in elk geval goed voelt en waarmee zij verder kunnen.

Loop je hiermee vast? Neem contact met me op en samen kijken we verder dan dit probleem.