‘Venijn verpakt in liefde, laat dat maar aan een christen over’

 

De NRC-journalist merkt in haar artikel op dat de kersverse CDA-leider Henri Bontenbal oud-CDA’er Pieter Omtzigt) “veel sterkte” wenst met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract en hoopt dat hij gezond zou blijven. ‘Venijn verpakt in liefde, laat dat maar aan een christen over’, aldus Koelewijn.

Direct sprongen er verschillende (prominente) christenen bovenop om dit te veroordelen. Zo uit context klinkt het een beetje raar en discriminerend. En natuurlijk geldt dit niet voor alle christenen. Maar vraag het aan mensen die vrijwillig of gedwongen de kerk hebben moeten verlaten en ze zullen het bijna allemaal beamen.

Precies dit punt komt aan de orde op de trainingsdag van 2 september as. in Lisse. En dit woordje venijn, wat verpakt kan worden in zalvende woorden komt veel voor en zal voor velen van ons herkenbaar zijn.

Ik heb dat deze week ook weer meegemaakt terwijl ik op een bankje in een parkje van de zon zat te genieten. Naast me kwam een vrouw zitten en voor ik het wist werd ik zalvend en met liefde om mijn oren geslagen met Bijbelteksten. Maar ook met venijn: “je weet toch dat, Je mag de kerk van je vaderen toch niet verlaten, je kan God toch niet voor je karretje spannen”.
De meesten van ons kennen het goed: “in liefde moet ik je zeggen”…. gevolgd door iets heel venijnigs.

Als je niet uit deze kerkgenootschap afkomstig bent hoor je niet zo snel wat er werkelijk wordt gezegd. En ja, veel van mijn klanten herkennen het venijn, verpakt in liefde.

Herken je dit ook en loop je er mee rond hoe je hier telkens weer mee om moet gaan? Kom naar de trainingsdag van 2 september as in Lisse. Daar krijg je veel tips hoe je om kunt leren gaan met reformatorische kritiek, in welke vorm dan ook. Een leerzame dag die je veel vrijheid zal gaan opleveren waardoor je o.a. het venijn leert herkennen en er op een goede manier op kunt reageren.